مقدمه:
کفپوشهای اپوکسی بخاطر ویژگیها و امکانات فراوانی که به همراه دارند، به عنوان یک کفپوش پرطرفدار در فضاهای مختلف شناخته میشوند. اما، همانطور که هر فناوری دیگری نیز دارای چالشها است، اپوکسی ها نیز ممکن است با مشکلاتی روبرو شوند که موجب دردسرها و هزینههای غیر منتظره برای صاحبان فضا میشوند.
در این مقاله، به بررسی این چالشها میپردازیم و راهکارهایی را برای حل آنها ارائه میدهیم.
با ما در ادامه همراه باشید…
در مجموع مشکلاتی که در اپوکسی ها ایجاد می شوند را میتوان در موارد زیر بیان کرد:
حباب زدن
حباب های سرسوزنی
جدایش کفپوش از زیرآیند
سفیدک زدن
ابری شدن
افت براقیت
تصاعد گاز
زردگرایی
و ….
در ادامه به توضیح هر کدام به تفضیل می پردازیم…
دلایل ایجاد حباب در اپوکسی:
در این حالت حباب های هوا در سراسر سطح کفپوش یا به صورت تجمع یافته در برخی قسمت ها در اندازه های متفاوت از سوراخ سوزن به بالا به چشم میخورد.دلایل بروز این عیب به شرح ذیل است:
1.حبس هوا در مواد هنگام اختلاط اجزا
2.گرمای زیاد در حین خشک شدن کفپوش
3.روش غلط در اجرا و عملیات حباب گیری
4.تابش مستقیم نور خورشید در حین خشک شدن کفپوش
چگونه از حباب زدن در اپوکسی جلوگیری کنیم؟
2.از اجرا در دمای زیاد و خارج از بازه توصیه شده خودداری کنید.
3.سطح تازه اجرا شده را از تابش مستقیم نور خورشید حفاظت کنید.برای این منظور حتما درب ها و پنجره ها را بپوشانید.
4.سطح بتنی متخلخل زیرِکار را ترمیم کرده تا صاف و یکدست بدون تخلخل شود.
حباب های سوراخ سورانی(pinhole) :
حباب های سوراخ سوزنی متداول ترین عیب و مشکل سطحی کفپوش اپوکسی است که به صورت قارچ گونه در روی سطح ظاهر می شود.یکی از دلایل تشکیل این حباب ها،حبس هوا در حین اختلاط جز A و B به وسیله میکسر است.
در واقع اگر اختلاط با میکسری که دور آن بیش از 600 دور در دقیقه باشد صورت پذیرد،این پدیده رخ می دهد که خروج این حباب ها و یا ترکیدن آن ها بعد از اجرا با مشکل مواجه می شود.
جهت جلوگیری از بروزرمشکل حباب های سوراخ سوزنی:
پیشنهاد می شود اولا سرعت میکسر در محدوده قابل قبول تنظیم شده و جهت اختلاط تمام مواد،حرکت میکسر به بالا و پایین و همچنین در گوشه ها انجام گیرد.ثانیا پره مورد استفاده به شکلی باشد که در حین اختلاط ضمن میکس مناسب مواد،هوا را به درون آن نکشد.
اجرای کفپوش اپوکسی در هوای سرد نیز ممکن است باعث بروز این مشکل گردد،زیرا در هوای سرد ویسکوزیته اجرا زیادتر بوده و در اثر اختلاط،حبس هوا داخل مخلوط اتفاق می افتد.جهت جلوگیری از بروز این مشکل،بهتر است مواد پیش از اختلاط به صورت غیرمستقیم گرم شوند تا ویسکوزیته مواد پایین آمده و خروج هوا آسان گردد.
آزمایش کارگاهی کیفیت بتن:
پایین بودن کیفیت بتن نیز می تواند موجب بروز این مشکل شود.یک روش کارگاهی اولیه جهت مشخص شدن کیفیت بتن،بررسی سطح با چکش است.برای این کار با چکش بر روی سطح بتن به آهستگی ضربه وارد نمایید.شنیده شدن صدای پوکی یکی از نشانه های کیفیت بد بتن است.
روش ترمیم مشکل حباب های سوراخ سوزنی:
روش ترمیم بدین صورت است که ابتدا باید حباب های کوچک را ترکانده و حباب های بزرگ با بتونه اپوکسی پر نمود و اجازه داد تا بطور کامل سخت گردد.سپس با کاغذ سمباده سایز 60-50 سمباده کاری انجام شده و پس از تمیزکاری مجددا کفپوش اپوکسی اجرا گردد.
دلایل ایجاد چشم ماهی شدن اپوکسی:
1.وجود سیلیکون و مواد روغنی بر روی کف
2.اعمال کفپوش بر روی لایه اپوکسی میانی و یا پرایمر اپوکسی که کاملا کیور نشده باشد
3.استفاده از حلال پایه نفتی برای پاک کردن کف به عنوان مثال تینر(چون حلال پایه نفتی با پوشش اپوکسی سازگاری ندارد)
روش ترمیم مشکل چشم ماهی شدن اپوکسی:
تنها روش مرمت نمودن سطوح چشم ماهی و یا هر نوعی از سطوح که نشانی از پس مانده های روغن و گریس باشد،سنباده خوردن و پاکسازی و تمیز نمودن تمام سطوح آن نواحی است و تا از زدودن آن مواد اطمینان حاصل نشده نباید نسبت به اجرای مجدد کفپوش اقدام نمود.
دلایل جدا شدن کفپوش از زیرآیند:
1.عدم و یا آماده سازی نامناسب سطح زیرآیند
2.آلودگی سطح ناشی از وجود روغن،گریس،حلال های نفتی نامناسب،تجهیزات کاربری آلوده
3.اختلاط نامناسب دو جز
4.سطخ کف خیس و یا گریسی باشد
در این حالت یک مانع از چسبندگی مناسب جلوگیری می کند.
جلوگیری از بروز مشکل جداشدن کفپوش از زیرآیند:
به منظور جلوگیری از بروز این عیب،آماده سازی سطح باید مطابق با دستورالعمل ها و استانداردهای ذکر شده انجام شود.از آنجا که سطح،پایه سیستم پوششی است باید در خصوص آماده سازی آن دقت فراوانی به عمل آید.زبری مناسب سطح نیز نقش به سزایی در افزایش چسبندگی دارد.
سفیدک زدن (BLUSHING)
سفیدک زدن (آمین بلاش)باعث چسبناکی سطح و کاهش براقیت می گردد.این عمل به دلیل واکنش شیمیایی بین آمین موجود در هاردنر با گاز کربنیک CO2 و رطوبت هوا است که تشکیل کاربامایت را می دهد که سطح گریسی به نظر می آید.
جلوگیری از مشکل سفیدک زدن:
به منظور جلوگیری از این ایراد حتما الزامات دما و رطوبت محیط و زیرآیند رعایت شود.ذمای زیرآیند حداقل باید 3 درجه سانتیگراد بالاتر از نقطه شبنم باشد.استفاده از وسایل گرمایشی با سوخت فسیلی در محیط های بسته باعث ایجاد مقادیر اضافی از CO2 و رطوبت در محیط خواهد شد که باید از آن خودداری شود.
ابری شدن:
وجود آب یا رطوبت در حین کیورینگ،رطوبت موجود در بتن یا زیرسازی،رطوبت در شرایط محیطی(نقطه شبنم)و یا وجود رطوبت در مکان اجرای پوشش سبب نمایان شدن حالت ابری در اپوکسی می شود.
افت براقیت:
علت کاهش براقیت و کدری سطح وجود رطوبت بالا (بیش از 6%) در محیط است همچنین اگر پدیده مات شدن سطح بعد از 24 ساعت اتفاق بیفتد ناشی از تراکم رطوبت در حین فرآیند کیورینگ است.اصولا کفپوش اپوکسی نباید در روز بارانی انجام پذیرد و بهتر است در شرایط رطوبت کم اعمال گردد و حتما شرایط دما و رطوبت نسبی محیط در حین اجرا و تا زمان خشک تحت کنترل باشد.
عوامل موثر بر کیفیت اجرای کفپوش اپوکسی:
1.کیفیت مطلوب مواد
2.اجرای با کیفیت کفپوش اپوکسی توسط تیم مجرب