آزمون های کنترل واتراستاپ + نکات اجرایی واتراستاپ

آزمون های کنترل واتراستاپ + نکات اجرایی واتراستاپ

واتراستاپ های پی وی سی به طور گسترده در ساخت و ساز استفاده می شود. استفاده و نگهداری از آنها در سایت بسیار آسان است و همچنین هزینه نسبتاً مناسبی دارد...
کنترل واتراستاپ

آنچه می خوانید :

واتراستاپ PVC
نکات اجرایی واتراستاپ
استاندارد های واتراستاپ PVC

کنترل واتراستاپ

کنترل واتراستاپ | واتراستاپ های پی وی سی به طور گسترده در ساخت و ساز استفاده می شود. استفاده و نگهداری از آنها در سایت بسیار آسان است و همچنین هزینه نسبتاً مناسبی دارد. واتراستاپ پی وی سی به دلیل قابلیت تحمل حرکت سازه ها برای درزهای حرکتی و درزهای انبساط استفاده می شود.

برای آببندی درزهای اجرایی، انقباضی و انبساطی در پروژه ها، مخصوصاً برای آب‌بندی سازه ها نوعی نوارهای واتراستاپ ویژه طراحی و ساخته شده است به نام نوار واتراستاپ پی وی سی ABA WATERSTOP که مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً واتر استاپ در درزهای ساختمانی، درزهای انقباضی، درزهای حرکتی و درزهای انبساط قرار می گیرد.

در این مقاله به یک سری نکات اجرایی و فنی در مورد واتراستاپ ها و همچنین آزمون و استاندارد های واتراستاپ ها می پردازیم. در ادامه با ما همراه باشید…

نوارهای آب‌بند کننده واتراستاپ PVC باید با ابعاد و احجام سازه‌های بتنی و با پیچیده شدن نوع مقاطع و شرایط اجرا تغییر شکل یافته و متناسب با ابعاد و اندازه‌های سازه از نظر ضخامت، پهنا، نوع آج‌ها و تغییرات حفره و …. طراحی گردند.

شرکت پوشش صدر ایرانیان،نماینده رسمی صنایع شیمی ساختمان آبادگران، برای پاسخگویی به نیاز‌های طراحان و مجریان سازه‌های بتنی طیف متنوعی از نوار‌های واتراستاپ پی‌وی‌سی را با نام ABA WATERSTOP در انواع تخت، حفره‌دار کفی و دمبلی در تطابق با استاندارد CRD-C572 و ISIRI 13277 عرضه نموده، همچنین با توجه به خواسته‌های مخاطبین فنی و مهندسی خود (بر اساس طراحی سازه، نوع درز و حداکثر ارتفاع آب در سازه) قابلیت بازطراحی و متناسب‌سازی این نوارها را در عرض‌ها و ضخامت‌های مختلف دارد.

کنترل واتراستاپ
واتراستاپ pvc

طبق استانداردهای مربوطه، در نظر گرفتن نکات زیر در انتخاب واتراستاپ‌های P.V.C بسیار حایز اهمیت است:

طبق استانداردهای مربوطه

روش انجام آزمون مطابق با استاندارد DIN EN ISO 527-2 یا ASTM D412 می باشد.

پنج نمونه دمبلی طبق استاندارد در جهت طولی ( در جهت اکسترون) و در یک راستا از واتراستاپ مورد آزمون گرفته می شود. هر کدام از نمونه های دمبلی در فک های دستگاه تست کشش قرار داده می شود، نمونه های دمبلی کشیده شده و مقاومت کششی و درصد ازدیاد طولی آن طبق استاندارد ملی ایران به شماره 13277 یا استاندارد CRD-C572  مورد بررسی قرار می گیرد. البته لازم به ذکر است این مقدار در استاندارد کارخانه ای شرکت آبادگران با توجه به چهارفصل بودن ایران و امکان تغییر در خواص واتراستاپ سختگیرانه تر می باشد.

آزمون سختی

به منظور کنترل هر چه بهتر وزن محصولات تولیدشده، دانسیته محصول واتراستاپ با ساتفاده از کیت دانسیته اندازه گیری می شود.

برای اندازه گیری دانسیته ابتدا وزن نمونه در هوا و سپس وزن نمونه در یک سیال اندازه گیری شده و در نهایت با استفاده از روش ارشمیدس دانسیته نمونه محاسبه می گردد.

این تجهیز برای ساخت ورقه های پلیمریبه منظور انجام آرمون های مختلف فیزیکی، مکانیکی و… استفاده می شود.این ورقه ها بسته به نوع آزمون در ضخامت ها و ابعاد مختلف تهیه می شوند.

ابتدا پرس را گرم نموده و ماده ی پلیمری(کامپند پی وی سی) را درون قالب به صورت یکنواخت پخش می کنیم. با استفاده از فشار هیدرولیک دستگاه، ماده تحت فشار قرار گرفته و شکل قالب را به خود می گیرد.

پس از سرد شدن قالب،ورقه آماده شده را از قالب جدا می نماییم.

پرس گرم Hot Press

واتراستاپ‌های پی‌وی‌سی در انواع تخت (دیواری)، حفره‌دار(وسط حباب)، کفی(کف‌خواب) و دمبلی (باطوم‌دار) تولید می‌گردند.

 نوع تخت (A): نوار آب‌بند دو طرف دندانه‌دار که برای رفع عبور آب از درزهای اجرایی کاربرد دارد که قسمت مرکزی نوار فاقد حفره یا حلقه است.

کنترل واتراستاپ
گونه های نوار واتراستاپ ABA WATERSTOP

نوع حفره‌دار (D): نوار آب‌بند دو طرف دندانه‌دارکه  مرکز آن با تعبیه حفره برای کنترل تنش‌های فشاری و کششی ناشی از رفتارهای سازه تحت سرما و گرما تقویت شده و برای جلوگیری از عبور آب از درزهای انبساطی و ژوئن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کنترل واتراستاپ
گونه های نوار واتراستاپ ABA WATERSTOP

نوع کفی (AA): برای رفع عبور آب از درزهای اجرایی مقاطع فونداسیون سازه کاربرد دارند. این نوار از یک وجه کاملاً صاف بوده و وجه دیگر آن دارای آج‌های بلند می‌باشد و قسمت مرکز این نوارها فاقد حفره است. قسمت تخت آن در زمان نصب روی بتن مگر (بستر) قرار گرفته و آج‌های بلند آن به خوبی با بتن فونداسیون ارتباط بر قرار می‌کند.

کنترل واتراستاپ
گونه های نوار واتراستاپ ABA WATERSTOP

نوع کفی (DA ): برای رفع عبور آب از درزهای انبساط و انقباض بتن در مقاطع فونداسیون سازه طراحی شده است. قسمت مرکز این نوارها با تعبیه حفره برای کنترل تنش‌های فشاری و کششی ناشی از رفتارهای سازه تحت سرما و گرما تقویت شده است. این نوار از یک وجه کاملاً صاف بوده و وجه دیگر آن دارای آج‌‌های بلند و حفره می‌باشد که قسمت تخت آن در زمان نصب روی بتن مگر (بستر) قرار گرفته و آج‌های بلند آن به خوبی با بتن فونداسیون ارتباط بر قرار نموده تا حفره آن در محل درز قرار بگیرد.

کنترل واتراستاپ
گونه های نوار واتراستاپ ABA WATERSTOP

در تصاویر زیر نحوه نمونه‌گیری و آزمون کیفی واتراستاپ را ملاحظه می‌فرمایید.

نحوه نمونه‌گیری از نوار واتراستاپ در جهت اکستروژن

نحوه نمونه‌گیری از نوار واتراستاپ در جهت اکستروژن

آزمون کشش نوار واتراستاپ

آزمون کشش نوار واتراستاپ

آزمون کشش نوار واتراستاپ

آزمون کشش نوار واتراستاپ

نکته 1:

برای ثابت نمودن واتراستاپ در مقاطع از گیره‌های واتراستاپ استفاده شود  و هرگز برای ثابت‌سازی نوار واتراستاپ آن را سوراخ ننمایید زیرا به جهت تغییر تنش در محل سوراخ و فشار بتن هنگام عملیات بتن‌ریزی، واتراستاپ دچار پارگی می‌گردد.

نکات مهم اجرایی واتراستاپ

گیره واتراستاپ در هر متر طول واتراستاپ به تعداد حداقل 4 عدد و به صورت زیگزاگ به مقاطع بالا و پایین نوار متصل گردد و نهایتاً با استفاده از سیم آرماتوربندی، گیره‌ها را به آرماتورها ببندید.

نکته 2:

برای اتصال واتراستاپ‌ها به یکدیگر از روش جوشکاری واتراستاپ با استفاده از دستگاه جوش و الکترودهای پی وی سی و یا هویه واتراستاپ استفاده گردد.

در تصاویر زیر نحوه اتصال نوارهای واتراستاپ را به یکدیگر ملاحظه می‌فرمایید.

نحوه اتصال نوارهای واتراستاپ
نحوه اتصال نوارهای واتراستاپ
نحوه اتصال نوارهای واتراستاپ