از گذشته دور به دلایل مختلف فنی و اقتصادی از بتن و سازه‌های بتنی برای ذخیره، هدایت و انتقال آب استفاده شده است. تعبیه نمودن درزهای انقباض و انبساط برای کنترل رفتارهای سازه‌ای بتن و جلوگیری از بروز ترک در مقاطع حجیم و بزرگ از یک سو، همچنین محدودیت‌های اجرایی و لزوم قراردادن درزهای اجرایی یا قطع بتن از سوی دیگر عوامل اصلی نیاز سازه‌های بتنی آبی یا مستغرق به استفاده از مواد و مصالح آب‌بند کننده در مقاطع یاد شده می‌باشند. به همین منظور نوارهای آب‌بند کننده واتراستاپ PVC(واتر استاپ پی وی سی) به طور گسترده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

واتراستاپ پی وی سی (pvc)
واتراستاپ پی وی سی (pvc)

واتراستاپ پی وی سی (pvc) چیست؟

واتراستاپ یکی از عناصر مورد استفاده در آب بندی سازه های بتنی  به عنوان یک دیافراگم ضد آب و با هدف جلوگیری از عبور سیالات در درزهای ساختمانی که تحت فشار هیدرواستاتیکی هستند طراحی و مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین این محصول قابلیت حرکت در جهت عرضی و جانبی در جایگاه خود را دارد.

سازه های بتنی که معمولا با هدف ذخیره سازی یا انتقال انواع سیالات ساخته می شوند در برابر عواملی چون آب، گل و رطوبت آسیب پذیر هستند. بنابراین استفاده از انواع نوارهای واتراستاپ بخشی ضروری از فرایند ساخت و ساز می باشد.

واتراستاپ PVC از یک ماده پلاستیکی الاستومری شامل پلی وینیل کلرید درجه بالا، رزین مخصوص و برخی افزودنی های شیمیایی مانند نرم کننده ها و تثبیت کننده ها اکسترود می شود. متریال بالا باعث می شود واتراستاپ های پی وی سی با ویژگی ها و مزایای متنوعی بی نظیر باشد.

نوارهای آب‌بند کننده واتراستاپ PVC باید دارای انعطاف‌پذیری زیاد بوده تا با ابعاد و حجم سازه‌های بتنی و با پیچیده شدن نوع مقاطع و شرایط اجرا تغییر شکل یافته و متناسب با ابعاد و اندازه‌های سازه از نظر ضخامت، پهنا، نوع آج‌ها و تغییرات حفره و … طراحی گردند. از جمله مهمترین ویژگی‌های کیفیتی واتراستاپ PVC درصد ازدیاد طول، مقاومت کششی و سختی آن بوده که باید با الزامات استاندارد CRD-C572 و ISIRI 13277 مطابقت داشته باشد.

همچنین ماندگاری واتراستاپ در شرایط مختلف از جمله محیط‌های قلیایی حایز اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد، در غیر این‌صورت واتراستاپ در محیط قلیائی بتن کیفیت خود را به سرعت از دست داده و دچار تغییر حالت گشته و منجر به نشت و بروز سایر مشکلات کیفی نظیر ترك‌خوردگي و نشست تکیه‌گاهی سازه و … می‌گردد.واتراستاپ PVC در آب‌بندی سد، تصفیه‌خانه، تونل انتقال آب، مخازن و کانال‌ها، سازه‌های مدفون، نیمه مدفون و سازه‌های پایین‌تر از سطح آب‌های زیرزمینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شرکت پوشش صدر ایرانیان،نماینده رسمی صنایع شیمی ساختمان آبادگران، برای پاسخگویی به نیاز‌های طراحان و مجریان سازه‌های بتنی طیف متنوعی از نوار‌های واتراستاپ پی‌وی‌سی را با نام ABA WATERSTOP در انواع تخت، حفره‌دار کفی و دمبلی در تطابق با استاندارد CRD-C572 و ISIRI 13277 عرضه نموده، همچنین با توجه به خواسته‌های مخاطبین فنی و مهندسی خود (بر اساس طراحی سازه، نوع درز و حداکثر ارتفاع آب در سازه) قابلیت بازطراحی و متناسب‌سازی این نوارها را در عرض‌ها و ضخامت‌های مختلف دارد.

  • جلوگیری از عبور آب در درزهای اجرایی و انبساطی سازه ها
  • رفع نشت سازه های پایین تر از سطح آب های زیر زمینی
  • آب بندی انواع سازه های آبی بتنی نظیر سدها،تصفیه خانه تونل های انتقال آب،مخازن، کانال ها و …
  • استفاده از واتراستاپ برای آب بندی در انواع سازه های هیدرولیکی
  • رفع نشت سازه های مدفون و نیمه مدفون

انواع واتراستاپ های PVC

واتراستاپ های عرضه شده در شرکت پوشش صدر ایرانیان به سه دسته تقسیم می شوند:

1.واتراستاپ های تولیدی طبق استاندارد ملی ایران به شماره 13277

2.وارتاستاپ های اختصاصی بر اساس استاندارد کارخانه ای(فراتر از معیارهای استاندارد)

3.واتراستاپ های تولیدی طبق سفارشات مشتریان

روش انتخاب و نوع سایز واتراستاپ

واتر استاپ های پی وی سی در انواع تخت، حفره دار، کفی و دمبلی تولید می گردند. نوع تخت (A) برای درزهای اجرایی و قطع بتن، نوع حفره دار (D) برای درزهای انبساطی و ژوئن و نوع کفی (AA،DA) برای آب بندی درزهای انبساطی و اجرایی کف سازه مورد استفاده قرار می گیرد.

معمولا عرض واتر استاپ با ضخامت مقطع نصب باید برابر باشد. شکل ظاهری و اتراستاپ بسته به ارتفاع و حجم سیال و فشار وارده به مقاطع قرار گیری مشخص می گردد. بدین صورت که برای ارتفاع های کم واتراستاپ های با ضخامت کم و برای ارتفاع های زیاد واتراستاپ های ضخیم و دو سر دمبلی (M) استفاده می گردد.

نحوه انتخاب واتراستاپ بر اساس فشار آب

بر اساس استاندارد 2102-2-1110-EM مربوط به مهندسین ارتش ایالات متحده ضخامت و اتر استاپ بر اساس نمودار زیر به دست می آید.

پس از انتخاب نوع و اتراستاپ بر اساس فشار آب، مقادیر ذیل نیز باید در مقطع کنترل گردد:

a: بزرگترین اندازه سنگدانه

b: میلگرد

t: ضخامت بتن

مقدار y نباید کمتر از (w-j) 0.5 باشد.

مقدار x نباید کمتر از 2a باشد.

مقدار w نباید بزرگتر از t باشد.

مقدار w نباید کمتر از (6a+j) باشد.

 

مقاطع واتراستاپ ها

 

[download_after_email id="4333"]
[download_after_email id="1401"]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *